Łatwa i szybka w przygotowaniu sałatka z jajkami i serem feta. Lekka, sycąca i zdrowa, idealna na śniadanie lub kolację. Sałatka idealnie komponuje się z pysznymi chrupiącymi grzankami.
Dla osób liczących kalorie oraz propagujących zdrowy styl życia sałatka ta świetnie się sprawdzi, proponujemy jedynie zamienić sos miodowo musztardowy na oliwę z oliwek.

Składniki:

  • 4 jajka
  • sałata / roszponka ok 60 g
  • ser feta 100 g – (pół opakowania)
  • pomidorki koktajlowe – 6sztuk
  • pół papryki
  • pestki słonecznika lub dyni
  • mała cebulka lub szczypiorek
  • Sos: oliwa z oliwek – 1 łyżeczka, 2 łyżeczki miodu, 3 łyżeczki musztardy, łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Jajka gotujemy na twardo.
  2. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, osuszamy i pokrojone wykładamy do salaterki.
  3. Do warzyw dodajemy obrane ze skorupek jajka pokrojone na połówki lub ćwiartki oraz ser feta pokrojony w kosteczkę.
  4. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
  5. Przygotowujemy sos miodowo – musztardowy. W miseczce mieszamy wszystkie składniki potrzebne do sosu: oliwę, miód, musztardę i sok z cytryny. Możemy doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
  6. Sos dodajemy do reszty składników, posypujemy szczypiorkiem i pestkami.

 

Smacznego:)



Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers like this: