Pieczony udziec z indyka
Mięso indycze jest znane ze swoich wartości odżywczych. Indyk jest bogaty w białko, a więc idealny dla sportowców, jest lekkostrawny i ma mało tłuszczu – doskonały dla osób ograniczających tłuszcze. Najchudszą częścią indyka jest pierś, a udziec jest nieco bardziej kaloryczny, mimo to warto wiedzieć, że ciemne mięso z uda indyka charakteryzuje się większą zawartością żelaza i cynku. Ja sama żeby ograniczyć liczbę kalorii obdzieram udziec ze skóry, a do marynaty daje jedynie 2-3 łyżki oliwy. Poza wartościami odżywczymi warto zaznaczyć, że udziec z tego przepisu jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty. U mnie w rodzinie jest hitem, obecnie robi furorę zarówno na rodzinnych obiadach, jak i na różnych przyjęciach.
Składniki:
- ok 1 kg udźca z indyka bez kości
- 2 duże cebule
Marynata
- 2-3 duże ząbki czosnku
- 0,5 szklanki oleju
- łyżeczka soli, łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka curry
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej
- Rękaw do pieczenia
Przygotowanie:
- Mięso myjemy, następnie dobrze osuszamy.
- Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, czosnek obieramy i wyciskamy przed praskę. Dodajemy do marynaty. Mięso obtaczamy dokładnie z każdej strony w marynacie.
- Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Obsypujemy mięso.
- Tak przygotowany udziec z indyka zostawiamy na minimum12 godzin w lodówce pod przykryciem.
- Mięso przekładamy w rękaw do pieczenia wraz z pozostałą marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 1,5 h w temperaturze 180*C. Po ok. 1 godzinie rozcinamy rękaw, żeby mięso się zarumieniło.
Udziec z indyka wg tego przepisu doskonale komponuje się z opiekanymi ziemniakami. Smacznego!
