Makaron z sosem kurkowym

Kulinaria, Przepisy

Sos kurkowy jest delikatny, kremowy i bardzo aromatyczny. Jest uniwersalny, doskonale komponuje się z mięsem, ale pasuje też do ziemniaków, makaronów, klusek śląskich jak i do placków ziemniaczanych. Dodatkowym plusem jest to, że robi się go bardzo szybko. Jego jedyny minus – kaloryczność:)

Składniki:

  • 1/2 dużej śmietana 30%
  • 1/2 dużej śmietana 18%
  • 1/2 kg kurek
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 pierś z kurczaka
  • makaron
  • sól, pieprz, garść natki pietruszki (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
  2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju, podsmażamy.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do mięsa.
  4. Kurki dokładnie oczyszczamy, większe grzyby kroimy i dodajemy do mięsa z cebulą i podsmażamy kilka minut. (kurki muszą być miękkie, cebula zeszklona, a mięso usmażone.
  5. Czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę dodajemy do reszty składników i delikatnie podsmażamy.
  6. Dodajemy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Do sosu możemy dodać posiekaną natkę pietruszkę.
<script async src="//pagead2.googlesyndication.com/pagead/js/adsbygoogle.js"></script><!-- [et_pb_line_break_holder] --><ins class="adsbygoogle"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> style="display:block; text-align:center;"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-layout="in-article"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-format="fluid"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-client="ca-pub-7687890302612305"<!-- [et_pb_line_break_holder] --> data-ad-slot="9325360020"></ins><!-- [et_pb_line_break_holder] --><script><!-- [et_pb_line_break_holder] --> (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});<!-- [et_pb_line_break_holder] --></script>

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers like this: