Zdrowe i lśniące włosy, a także gładka cera to zdecydowanie największe atuty kobiecości. Nic więc dziwnego, że kobiety dążą do uzyskania takich efektów. Na stan włosów, paznokci oraz skóry wpływa wiele różnych czynników, m. in. dieta. Nawet najlepsze kosmetyki nie spowodują spektakularnych rezultatów, jeśli wraz z pożywieniem nie dostarczymy organizmowi odpowiednich składników odżywczych. Jednym z najważniejszych jest keratyna. Jak działa na włosy, skórę i paznokcie oraz gdzie ją znaleźć?

Czym jest keratyna?

Keratyna to podstawowe białko włókienkowe, będące budulcem włosa. Produkowane jest w mieszkach włosowych. Włókna keratyny wiążą się ze sobą przy pomocy wiązań siarczkowych, dzięki czemu włosy stają się bardziej elastyczne i mocniejsze. To także główny składnik budujący skórę oraz paznokcie. Keratyna wytwarzana jest również w komórkach naskórka, czyli keratynocytach.

Jej główną funkcją jest ochrona komórek przed ich uszkodzeniem przez czynniki zewnętrzne. Odpowiada także za kształt włosa – czy jest on prosty czy skręcony.

Zbyt niski poziom tego białka, objawia się puszącymi sie włosami, rozdwojonymi końcówkami, łamliwością paznokci oraz pękającym naskórkiem. Aby utrzymać mocne i zdrowe włosy, paznokcie oraz skórę, powinniśmy dostarczać organizmowi keratynę w jedzeniu.

Działanie keratyny na włosy:

  • wspaniale poprawia kondycję włosów, sprawiając że stają się one gęste i błyszczące,
  • wzmocnienie cebulek włosów,
  • nawilżenie włosów oraz skóry głowy,
  • uodpornienie kosmyków na działanie czynników mechanicznych,
  • odżywienie puszących się i zniszczonych włosów,
  • wygładzenie kosmyków,
  • odbudowanie struktury włosów,
  • sprawia że włosy są zdrowsze i mocniejsze,
  • zapewnia włosom sprężystość, elastyczność oraz miękkość,
  • poprawa objętości fryzury,
  • chroni włosy przed działaniem silnych środków, zawartych np. w szamponach, ale także przed wiatrem czy promieniowaniem słonecznym.

Wpływ keratyny na skórę

Keratyna w skórze występuje w jej naskórku. Wytwarza się ona w trakcie keratynizacji, czyli w procesie rogowacenia naskórka. Polega on na stopniowym obumarciu komórek skóry, które tworzą zrogowaciałą warstwę naskórka. Złuszcza się ona samoistnie po około miesiącu. Jeśli poziom keratynizacji jest zaburzony, występować mogą różne schorzenia skórne, typu łuszczyca czy rybia łuska.

Dostarczenie keratyny w jedzeniu, zoptymalizuje jej poziom w organizmie i pozwoli zachować gładką skórę bez niedoskonałości. Oprócz tego jej prawidłowa ilość zapobiega przesuszeniu skóry, występowaniu podrażnień oraz wyprysków, a także zaskórników. To wszystko zapewnia właśnie prawidłowy proces keratynizacji, dzięki któremu ujścia gruczołów łojowych nie są zaczopowane, poprzez regularne złuszczanie się naskórka.

Działanie keratyny na paznokcie:

  • odpowiada za ich twardość,
  • zapobiega pojawianiu się przebarwień na paznokciach, a także ich żółknięciu,
  • pogrubia paznokcie,
  • zapobiega ich łamaniu się,
  • uodparnia je na czynniki zewnętrzne,
  • zapobiega rozdwajaniu się paznokci.

Jednym z objawów niedoboru keratyny w organizmie są małe, białe plamki pojawiające się na paznokciach.

Keratyna w jedzeniu 

Aby dostarczyć organizmowi odpowiedniej dawki keratyny, należy spożywać takie produkty jak mięso oraz jego przetwory. Keratyna w jedzeniu obecna jest także w fasoli i roślinach strączkowych. Znajdziemy ją również w rybach oraz jajach. Te produkty zawierają aminokwasy siarkowe, czyli podstawowy składnik keratyny. Najbardziej bogate w zrównoważone białko, są jaja. Oprócz tego zawierają duże ilości witaminy B8, czyli biotyny, która bierze udział w wytwarzaniu keratyny.

Głównie mięso czerwone jest bogate w białko. Ponadto zawiera także niezbędny dla włosów i paznokci składnik, czyli  żelazo. Wołowina, drób, ale także ostrygi bogate są natomiast w cynk, którego obecność jest konieczna, do wytwarzania białka w paznokciach oraz włosach. Poza tym, pierwiastek ten chroni komórki przed działaniem wolnych rodników, które odpowiadają za przyspieszony proces starzenia się. Oprócz działania antyoksydacyjnego, przyspiesza gojenie sie ran oraz skutecznie leczy trądzik, łuszczycę, a także wypryski.

Ryby, najlepiej tłuste, np. łosoś, również są cennym źródłem białka, ale także biotyny i kwasów tłuszczowych omega-3, które posiadają m. in. właściwości przeciwzapalne.

Ważne witaminy z grupy B

Istotną częścią produkcji keratyny w organizmie, jest obecność odpowiedniej ilości witamin z grupy B.

Najcenniejszym źródłem tych witamin są jajka oraz nabiał, orzechy i pestki, fasola, drób, mleko sojowe, wątróbka, a także ryby oraz szpinak. Aby zwiększyć ilość keratyny w organizmie, warto zatem włączyć przynajmniej część tych produktów do codziennej diety.

Niezwykle ważna jest witamina B1, czyli tiamina, która skutecznie utwardza płytkę paznokcia oraz zapobiega łojotokowemu zapaleniu skóry. W zwiększonej ilości mogą potrzebować jej osoby spożywające często kawę oraz narażone na stres. Świetnym źródłem witaminy B1 są drożdże, chleb razowy, grube kasze oraz suche nasiona roślin strączkowych.

Inną witaminą, na którą warto zwrócić uwagę, aby dostarczyć keratyny w jedzeniu, jest witamina B2, czyli ryboflawina, która zapobiega wypadaniu włosów oraz łamliwości i rozdwajaniu się paznokci. Jej doskonałym źródłem jest kasza gryczana, orzechy, nabiał i zielone warzywa liściaste.

Pod uwagę należy wziąć także kwas pantotenowy, który stymuluje do wzmożonej pracy cebulki włosów oraz przyspiesza ich wzrost. Natomiast niedobór tego składnika, może skutkować łysieniem. Idealnym źródłem kwasu pantotenowego są otręby i płatki owsiane, żółtko jaja oraz chleb razowy.

Biotyna to witamina, która wspiera produkcję keratyny w organizmie. Oprócz tego zapobiega łojotokowi skóry oraz wzmacnia płytkę paznokcia. Obficie występuje w mące sojowej, szpinaku, pomidorach oraz marchwi. Jej niedobór skutkuje wypadaniem włosów, przesuszeniem oraz podrażnieniem skóry.



Siarka tworzy keratynę

W przypadku niedoboru aminokwasów siarkowych w diecie, organizm ma możliwość wyprodukowania tych aminokwasów samodzielnie, jeżeli otrzyma odpowiednią ilość siarki. Ta z kolei znajduje się w dużych ilościach w czarnej rzepie, która jest bogatym źródłem rafaniny i rafanolu. Związki te wykazują działanie przeciwłojotokowe. Zawiera również ważne sole mineralne, np. potas, magnez, a także żelazo. Dobrym źródłem siarki jest również rzodkiew. Ponadto zawiera spore ilości kwasu foliowego raz witaminy C, której obecność jest niezbędna do prawidłowej syntezy kolagenu. Cebula i czosnek także są bogate w siarkę. Ich regularne spożywanie odsunie w czasie proces starzenia się, a także wzmocni organizm. W końcu uznawane są za naturalne antybiotyki. Brokuły oprócz siarki, zawierają cenne minerały, m. in. magnez, żelazo, wapń oraz beta-karoten, który wykazuje dobroczynne działanie na skórę. W kalafiorze oraz brukselce również znajdują się spore ilości siarki.

keratyna w jedzeniuPierwiastkiem, który jest ważny, biorąc pod uwagę keratynę w jedzeniu, jest miedź. Poprawia ona gęstość włosów, a także chroni je przed szkodliwym działaniem czynników zewnętrznych. Wspomaga wzrost paznokci. Jej źródłem jest pełnoziarnisty chleb, żeń-szeń, szparagi, buraki oraz fasola.

Aby cieszyć się pięknymi i zadbanymi włosami, a ponadto zdrową skórą i mocnymi paznokciami, powinniśmy systematycznie dostarczać sobie keratynę w jedzeniu. Dzięki temu nie dopuścimy do jej niedoboru w organizmie. Należy pamiętać, że aby utrzymać zdrowie w dobrej kondycji, a także zachować młody wygląd na długo, najlepiej jest prowadzić zdrowy tryb życia oraz stosować zbilansowaną dietę, bogatą w witaminy, minerały i składniki odżywcze.

Pin It on Pinterest

Share This
UA-107732970-1 UA-89633648-2
%d bloggers like this: