Szybkie potrawy to coś, co lubi większa część ludzi pracujących. Niestety w natłoku codziennych obowiązków nie mamy czasu na wystawne śniadania, czy kolacje. Spora część społeczeństwa obiad spożywa na mieście. Idealnym i szybki rozwiązaniem są dania z jajek. Tak więc, jak ugotować jajko na miękko w mikrofalówce szybko i wygodnie? Odpowiedź jest niezwykle prosta.

Wiele ludzi tak naprawdę nie wie, jak ugotować jajko na miękko w mikrofalówce, aby nie utraciło swojego smaku i aromatu. Niestety sztuczne ciepło może sprawić, że potrawa wykonana z jajka nie będzie już tak dobra, jak przyrządzona tradycyjnie w garnku.

Czym charakteryzują się jajka na miękko?

Jajko na miękko to jajko, które ma idealnie ścięte białko i płynne żółtko wewnątrz. Wiele osób uwielbia ten rodzaj jajka za delikatność i puszystość. Niestety ugotowanie tego typu jajka jest niezwykle trudne. Dlatego więc, jeżeli nie wiesz, jak ugotować jajko na miękko w mikrofalówce z użyciem prądu, nie musisz już nigdzie szukać. Metoda jest niezwykle banalna. To idealne danie, którego przygotowanie zajmie minutę. Jest to więc idealny pomysł na szybkie śniadanie dla całej rodziny. Wystarczy jedynie żaroodporny pojemnik, w którym umieścimy jajko do ugotowania.

 

Jak ugotować jajko na miękko w mikrofalówce?

To zadanie niezwykle proste. Nie zaleca się jednak robienia tego szybko i nieodpowiedzialnie, ponieważ jajko może wybuchnąć. Ważna jest tutaj delikatność i gigantyczna precyzja. Tak więc jajko umieszczamy w skorupce w szklance lub misce wody, po czym miskę wkładamy do mikrofali. Oczywiście górę można również przykryć pokrywką, aby ciepło równomiernie rozchodziło się po powierzchni jajka. Dzięki temu uzyskamy pewność, że białko będzie idealnie ścięte. Ważne jest dopracowanie tego, aby żółtko było wewnątrz płynne i delikatne. To wręcz uczta dla tych, którzy nie wiedzą jak ugotować jajko na miękko w mikrofalówce bez jakichkolwiek problemów. Warto wiec ułatwiać sobie życie i korzystać z dobrodziejstw, jakie daje nam współczesna technologia. Mikrofalówki wykorzystywane są zazwyczaj do odgrzewania potraw, jednak podanie jajka takim sposobem nie powinno stanowić żadnego problemu. W sieci krąży wiele ciekawych filmików instruktażowych, na których kucharze i amatorzy pokazują jak ugotować jajko na miękko w mikrofalówce. To z takiego filmiku najlepiej skorzystać, ponieważ możemy dostrzec wszelkie niewielkie czynności, które mają gigantyczny wpływ na to, aby żółtko było lejące i delikatne.

Czy jajko przygotowane w taki sposób ma dobry smak?

Oczywiście, że tak. Jak wiadomo, nie jest to danie przygotowane tradycyjnie na patelni wypełnionej tłuszczem, jednak jest ono również bardzo dobre. Mikrofalówka wytwarza ciepło, które następnie przyczynia się do ścięcia białka. Żółto pozostaje płynne, ponieważ temperatura ne jest tak silna, aby w minutę dotrzeć do środka jajka. W tym przypadku oczywiście trzeba ustalić jaka moc będzie najlepsza. Mikrofalówki różnią się mocą i wielkością, dlatego jest to sprawa indywidualna. Warto jedynie się zastanowić, czy nasz sprzęt jest nowy, czy stary. Mikrofalówka wysłużona będzie potrzebowała o wiele więcej czasu niż mikrofalówka nowa. To sprawy bardzo indywidualne. Liczy się jednak spryt i precyzja, ponieważ chwila nieuwagi wystarczy do tego, aby jajko wybuchnęło we wnętrzu urządzenia.

Pin It on Pinterest

Share This
%d bloggers like this: