Sernik z orzechami snickers

Serniki są nieziemskie.. kto z nas się z tym stwierdzeniem nie zgodzi? Znakomicie sprawdzają się jako deser na Świątecznym stole, czy jako dodatek do aromatycznej kawy i książki przy weekendowym lenistwie. Smak sernika z orzechami niejednokrotnie cofnie nas do dzieciństwa, kiedy nasze babcie piekły aromatyczne, domowe pełne miłości ciasta specjalnie dla nas. Wariacji na ciasto sernikowe jest mnóstwo zaczynając od serników na zimno z sezonowymi owocami, po pieczone ciasta sernikowe z brownie, musami czekoladowymi itd.

Sernik z orzechami snickers, który chce Wam dzisiaj zaproponować jest połączeniem tradycji z nowoczesnością. Połączenie solonych orzechów ze słodkim kajmakiem zaskoczy niejedno podniebienie.

Składniki:

(na spód)

  • 2 opakowania herbatników czekoladowych (mogą to być również zwykłe herbatniki maślane, czy ciasteczka korzenne)
  • ok 80g masła

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (najlepiej zmielonego)
  • 100 ml śmietany kremówki 36%,
  • 4 jajka
  • ok 200 g gładkiego masła orzechowego
  • 1/3 szklanki cukru pudru

Wierzch:

  • garść orzeszków ziemnych solonych
  • 1/3 puszki masy kajmakowej orzechowej,
  • 2 batony snickers (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Zaczynamy od kruszenia herbatników na drobny proszek, dodajemy do nich rozpuszczone masło i mieszamy. (herbatniki możemy zblendować lub włożyć do woreczka i rozgnieść).
  2. Do tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papier do pieczenia. Masą z pokruszonych herbatników z masłem wylepiamy dno tortownicy, a następnie wkładamy do lodówki.
  3. Twaróg wykładamy do miski i miksujemy, dodajemy kolejno masło orzechowe, cukier puder, śmietanę kremówkę oraz jajka cały czas miksując do połączenia składników.
  4. Tak przygotowaną masę wylewamy na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód.
  5. Tortownicę wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez ok. 60 min w 180 stopniach (aż środek będzie ścięty).
  6. Sernik studzimy w uchylonym, wyłączonym piekarniku. Jak całkowicie wystygnie najlepiej schłodzić ciasto w lodówce przez kilka godzin (a najlepiej zostawić na noc).
  7. Upieczone ciasto smarujemy masą kajmakową i posypujemy orzeszkami ziemnymi solonymi.
  8. Możemy wyłożyć wierzch pokrojonymi batonami snickers.
Share This
UA-107732970-1