Pieczony udziec z indyka

Kulinaria, Przepisy

Mięso indycze jest znane ze swoich wartości odżywczych. Indyk jest bogaty w białko, a więc idealny dla sportowców, jest lekkostrawny i ma mało tłuszczu – doskonały dla osób ograniczających tłuszcze. Najchudszą częścią indyka jest pierś, a udziec jest nieco bardziej kaloryczny, mimo to warto wiedzieć, że ciemne mięso z uda indyka charakteryzuje się większą zawartością żelaza i cynku. Ja sama żeby ograniczyć liczbę kalorii obdzieram udziec ze skóry, a do marynaty daje jedynie 2-3 łyżki oliwy. Poza wartościami odżywczymi warto zaznaczyć, że udziec z tego przepisu jest niezwykle aromatyczny i wyrazisty. U mnie w rodzinie jest hitem, obecnie robi furorę zarówno na rodzinnych obiadach, jak i na różnych przyjęciach.

Składniki:

  • ok 1 kg udźca z indyka bez kości
  • 2 duże cebule

Marynata

  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • 0,5 szklanki oleju
  • łyżeczka soli, łyżeczka czarnego pieprzu, łyżeczka curry
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżka musztardy, np. sarepskiej
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Mięso myjemy, następnie dobrze osuszamy.
  2. Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą, czosnek obieramy i wyciskamy przed praskę. Dodajemy do marynaty. Mięso obtaczamy dokładnie z każdej strony w marynacie.
  3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Obsypujemy mięso.
  4. Tak przygotowany udziec z indyka zostawiamy na minimum12 godzin w lodówce pod przykryciem.
  5. Mięso przekładamy w rękaw do pieczenia wraz z pozostałą marynatą. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 1,5 h w temperaturze 180*C. Po ok. 1 godzinie rozcinamy rękaw, żeby mięso się zarumieniło.

Udziec z indyka wg tego przepisu doskonale komponuje się z opiekanymi ziemniakami. Smacznego!

Share This
UA-107732970-1