Papryka faszerowana mięsem mielonym i serem feta

Kulinaria, Przepisy

Aromatyczna i pyszna papryka faszerowana mięsem mielonym i serem feta to oryginalna i wyjątkowa kompozycja smakowa, która zaspokoi niejedno podniebienie. Danie lekkie, zdrowe i bardzo pożywne.

Składniki:

  • 4 duże czerwone papryki
  • 1 woreczek ryżu
  • 250 g mięsa mielonego np. drobiowego
  • 1 opakowanie sera feta
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 0,5 słoika pomidorów suszonych
  • sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego, oregano

Przygotowanie:

  1. Do wrzącej osolonej wody wrzucamy woreczek ryżu. Gotujemy do miękkości.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę na rozgrzaną patelnię, dodajemy mięso mielone i doprawiamy przyprawą do mięsa mielonego.
  3. W międzyczasie obieramy cebulę, kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa. Smażymy na złoty kolor.
  4. Pomidory kroimy w paseczki, fetę w drobną kostkę i dodajemy do pozostałych składników.
  5. Ugotowany wcześniej ryż dodajemy na patelnię. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano.
  6. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  7. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazda i oczyszczamy. Kroimy na połówki, lub ucinamy tylko górę papryki – wedle uznania. Nakładamy farsz do środka.
  8. Papryki układamy w naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180*C. Pieczemy ok 30 minut. Ok. 10 minut przed końcem możemy posypać wierzch serem żółtym i wkładamy ponownie do piekarnika, aby ser się zapiekł i zrumienił.

Smacznego!

Share This
UA-107732970-1