Pytanie pod tytułem „jak uratować przesoloną zupę” prędzej czy później pojawia się wobec każdej bez wyjątku gospodyni domowej. Nie udawajmy: nikt nie jest doskonały, więc takie kuchenne zdarzenia, jak dwu lub trzykrotne posolenie tej samej zupy siłą rzeczy muszą się zdarzać. Co robić w takiej sytuacji? Najlepiej zapoznać się z kilkoma prostymi a jednocześnie skutecznymi sposobami, które podpowiedzą nam, jak uratować przesoloną zupę. Oto one.

Jak uratować przesoloną zupę w kilku krokach?

Pierwszy i chyba najbardziej popularny sposób, na to jak uratować przesoloną zupę, to dodanie do niej dwóch średniej wielkości surowych ziemniaków. Bardzo często o tym nie wiemy, ale surowe ziemniaki działają w sposób podobny do specjalnej gąbki, która wchłania sól. Wystarczy 10-15 minut i nasz problem pt. jak uratować przesoloną zupę jest rozwiązany!(Uwaga: ziemniaki oczywiście muszą być obrane!)

Drugi z popularnych sposobów, które udzielają odpowiedzi na pytanie „jak uratować przesoloną zupę” to dodanie do skażonej nadmierną ilością soli mikstury białek z dwóch jaj. Po ugotowaniu zupy po prostu przerzedzamy ją przez sito, i gotowe.

Jeżeli jednak stan przesolenia jest bardzo poważny(zamiast dwóch lub trzech dodatkowych łyżeczek soli dodaliśmy ich siedem) i zastosowanie żadnego z dwóch przytoczonych sposobów nie przyniosło całkowitego efektu, pozostaje nam strategia minimalizowania strat. Zupę rozrzedzamy wodą oraz dodajemy jogurtu lub śmietany: dzięki temu smak pozostałości soli, która nie została wchłonięta przez ziemniaki lub białka jaj, zostanie po prostu złagodzony a w niektórych przypadkach nawet zniwelowany.

Share This
UA-107732970-1