Obserwując statystycznego Polaka podczas zakupów spożywczych łatwo zauważyć, że czytanie etykiet produktów spożywczych nie należy do głównych argumentów przy ich zakupie. Według badań Instytutu Żywności i Żywienia tylko co trzeci nasz rodak sprawdza na etykiecie datę ważności produktu i jest to najczęściej kontrolowany fragment etykiety.

W większości przypadków nie czytamy etykiet, ponieważ ich treść nie stanowi dla nas kryterium dla zakupu. Zakupy robimy najczęściej rutynowo, kupując produkty, do których zdążyliśmy się już przyzwyczaić, albo pod wpływem haseł marketingowych bombardujących nas z mediów. Istotnym składnikiem decyzji wyboru konkretnego produktu jest oczywiście cena.

Najbardziej przewrotnym faktem jest to, że Polacy o jedzeniu mogą mówić w nieskończoność, a ilość stosowanych diet przez Polki jest tak długa, że te najmodniejsze jeszcze kilka lat temu poszły całkowicie w zapomnienie. Niestety to zainteresowanie zdrowym stylem życia cały czas nie przedkłada się na czytanie etykiet.

Jak czytać etykiety spożywcze?

Wszyscy eksperci żywienia podkreślają znaczenie świadomego i umiejętnego czytania etykiet. Wkładając każdy z produktów żywieniowych do koszyka zakupów powinniśmy poznać:

  • wagę produktu i stosunek wagi do ceny
  • listę składników
  • warunki przechowywania produktu w sklepie i w domu
  • termin ważności do spożycia
  • informacje o wartościach odżywczych

Z tej listy najwięcej problemów sprawia lista składników oraz informacje o wartościach odżywczych produktu.

Lista składników

Jak czytać etykiety spożywcze? Lista składników musi zawierać wszystkie surowce i dodatkowe składniki, w tym substancje konserwujące i aromaty z jakich wykonano dany produkt. Lista musi zaczynać się od składników, który w danym produkcie jest najwięcej. Dlatego też kolejność składników ma duże znaczenie. Jeżeli kupujemy pastę z groszku, a groszek występuje dopiero na 5 miejscu listy, taki produkt należy od razu odłożyć na półkę.

Dodatki zapisywane są na etykiecie na dwa sposoby; w postaci ich zasadniczej funkcji technologicznej oraz ich nazwy, np.: wzmacniacz smaku glutaminian monosodowy, albo poprzez symbol E z właściwym dla produktu numerem, np.: E 140. 

Warto również pamiętać o tym, że brak na liście składników symbolu E nie oznacza, że w produkcie nie znajdują się tego rodzaju dodatki. Ważną informacją konsumencką będzie również to, że wszystkie E funkcjonujące oficjalnie na etykiecie są dozwolone w państwach UE, a niektóre wręcz niezbędne i obowiązkowe.

Informacje o wartościach odżywczych

Jak czytać etykiety spożywcze? Zestaw informacji o wartościach odżywczych znajdujący się na etykiecie dostarcza nam wiedzy na temat wartości energetycznych produktu oraz obowiązkowo o zawartości w danym produkcie 6 składników: tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka i soli.

W niektórych przypadkach informacje te podawane są poprzez  wartość procentową w stosunku do pełnego zapotrzebowania dziennego na dany składnik odżywczy.

Jak czytać etykiety spożywcze? Starannie i ze zrozumieniem. Jeżeli jesteśmy uwrażliwieni na rzeczownik „cukier’ na liście składników, to należy również pamiętać, że ten sam cukier kryje się po kilkoma różnymi nazwami: cukier to też:

  • glukoza
  • fruktoza
  • dekstroza
  • maltodekstryna
  • syrop skrobiowy
  • syrop z agawy
  • słód z jęczmienia

Ważne, aby pamiętać, że cukier pod różnymi nazwami znajduje się w wielu produktach, o których byśmy nie podejrzewali, że jest on tam niezbędny. Choćby w jogurtach smakowych, twarożkach, pieczywie.

Jak czytać etykiety spożywcze? Jeżeli kupujemy produkt, który ilością składników i dodatków przypomina książkę telefoniczną, warto pomyśleć, czy naprawdę go potrzebujemy.

Share This
UA-107732970-1