Gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką

Kulinaria, Przepisy

Nie da się ukryć że jesień czuć już w powietrzu, dlatego dzisiaj żebyście mogli się odrobinę rozgrzać proponuję na obiad aromatyczny, sycący gulasz z pieczarkami i papryką. Gulasze doczekały się wielu modyfikacji, więc kiedy znudzi Ci się jedne przepis możesz sięgnąć po kolejny:) Jedni gotują gulasze z pieczarkami, inni przygotowują gulasze wołowe, inni z pomidorami, grzybami, czy dynią – wariantów jest wiele. Ten pyszny domowy obiad jest doskonałą opcją dla osób, które dopiero uczą się gotować. Myślę, że przepis na gulasz wieprzowy z pieczarkami i papryką jest banalnie prosty, nie da się go zepsuć, a do tego smakuje znakomicie. Gulasz doskonale komponuje się z ziemniakami, kluskami śląskimi, jak i z plackami ziemniaczanymi.

Składniki:

  • 0,8 kg łopatki wieprzowej
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 200 g pieczarek
  • 2 szt papryki czerwonej
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka mielona
  • 2-3 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego

Wykonanie:

  1. Łopatkę myjemy, osuszamy następnie kroimy w kosteczkę, ok 2x2cm.
  2. Na rozgrzaną patelnię wykładamy mięso, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy aż się zrumieni.
  3. Mięso przekładamy do garnka. Dodajemy 2 szklanki wody (najlepiej bulion), dodajemy listki laurowe, ziele i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok. 25 minut.
  4. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę, pieczarki obieramy, kroimy w plasterki. Cebulkę z pieczarkami podsmażamy na patelni. Dodajemy do mięsa. Mięso z warzywami dusimy do momentu aż mięso będzie miękkie.
  5. Paprykę myjemy, wydrążamy gniazdo i kroimy w kosteczkę. Dodajemy do mięsa.
  6. Doprawiamy do smaku.

 

Share This
UA-107732970-1